Τι είναι το σύνδρομο της δεύτερης νύχτας;

Το σύνδρομο δεύτερης νύχτας είναι ένας όρος που περιγράφει την κοινή εμπειρία του πώς η δεύτερη μέρα της ζωής ενός νεογέννητου μπορεί να φαίνεται δραστικά διαφορετική από την πρώτη.

Συνήθως την πρώτη μέρα ζωής τα νεογέννητα είναι ήρεμα και κοιμούνται- θηλάζουν λίγες φορές.

Υπάρχει μια μικρή έρευνα για την έννοια του «συνδρόμου της δεύτερης νύχτας»,  δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως «σύνδρομο» ή ιατρική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι συχνά εντελώς φυσιολογικός και δεν αποτελεί ένδειξη ασθένειας.

Μέσα στις πρώτες 30-40 ώρες  μετά τη γέννηση, οι ορμόνες των οιστρογόνων στη μητέρα πέφτουν κατακόρυφα και η προλακτίνη (ορμόνη που παράγει το γάλα) αυξάνεται σημαντικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νεογνά να δραστηριοποιούνται και να τρέφονται πολύ στο στήθος. Επομένως η δεύτερη μέρα και κυρίως νύχτα θα είναι πολύ απασχολημένη! Τα νεογνά  θα τρέφονται πολύ στο στήθος, δεν θα σταματούν να ζητάνε και να πηγαίνουν από στήθος σε στήθος όλο το βράδυ. Μπορεί να ηρεμούν για λίγο και μετά πάλι να επιστρέφουν στην αγκαλιά της μητέρας τους. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να σας προβληματίσει διότι δεν ξέρετε τι συμβαίνει! Η κούραση και η εξάντληση που μπορεί να έχετε, θα σας μπερδέψουν και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ανησυχείτε για το πόσο γάλα παράγετε. Ακόμη και η πιο ήρεμη μητέρα μπορεί να προβληματιστεί και να ζητήσει ένα μπουκάλι γάλα για να δώσει στο μικρό της(συμπληρωματικά).

Τα έμβρυα όταν βρίσκονται στη μήτρα, καλύπτουν τέλεια όλες τις ανάγκες τους. Η θερμοκρασία τους διατηρείται σταθερή μέσα στο αμνιακό υγρό καθώς κολυμπούν, οι διατροφικές ανάγκες τους – υγρά, ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη – παρέχονται άμεσα από τη μητέρα μέσω του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση, όλα αυτά αλλάζουν δραστικά. Καλούνται να προσπαθήσουν να κοιμηθούν άνετα σε μια κούνια αντί στην άνετη μήτρα που τα φιλοξενούσε, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να μεταβάλλεται στο δωμάτιο (είτε λοιπόν να κρυώνουν είτε να ζεσταίνονται),  μπορεί να υπάρχει πολλή φασαρία και φως, και το σημαντικότερο πρέπει να προσπαθήσουν- κοπιάσουν για να φάνε το πολύτιμο γάλα της μαμάς τους (το πρωτόγαλα). Όλα αυτά, χωρίς  αμφιβολία είναι μια αρκετά απότομη προσαρμογή και μετάβαση από τη μήτρα στον έξω κόσμο.

  • Σημάδια συνδρόμου δεύτερης νύχτας

Υπάρχει ένα σύνολο από σημάδια  που μπορεί εμφανιστούν κατά το «σύνδρομο της δεύτερης νύχτας»- μπορεί  και να μην εμφανιστούν μέχρι τις τρεις ή τέσσερις πρώτες νύχτες.

  1. Ανησυχία του νεογνού (κλάμα)
  2. Αρκετά συχνοί θηλασμοί μέσα στην ημέρα-μικρής διάρκειας
  3. Κλάμα όταν θηλάζει (σαν να μην του φτάνει η ποσότητα)
  4. Γρήγορος ύπνος μετά την τοποθέτηση στο στήθος
  5. Ύπνος μόνο στην αγκαλιά της μαμάς- όχι όταν το αφήνουμε στην κούνια
  • Συμβουλές για το σύνδρομο της δεύτερης νύχτας

Για να βοηθήσετε εσάς και το μωρό σας να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της δεύτερης νύχτας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μιμηθείτε τη μήτρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

  1. Τοποθετήστε το σε δέρμα με δέρμα επαφή

Είτε θηλάζετε είτε δίνετε γάλα σε σκόνη, ένας άλλος τρόπος για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό και ασφαλή είναι να το ταΐζετε δέρμα με δέρμα, ξαπλωμένο στο γυμνό σας στήθος. Θα ακούει τους χτύπους της καρδιάς (εννέα μήνες ακούνε τους χτύπους της καρδιά σας μέσα στη μήτρα) και θα ξέρει ότι είστε η μαμά του, θα νιώθει ασφάλεια και θα ηρεμεί.

  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του

Η μήτρα διατηρεί μια ωραία και άνετη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και θα θέλατε να νιώσει το ίδιο και το μωρό σας. Φορέστε του ένα βαμβακερό φορμάκι και κάλτσες. Τα μωρά συνήθως χάνουν θερμοκρασία από τα άκρα τους. Φροντίστε το δωμάτιο να έχει μια καλή θερμοκρασία γύρω στους 22ο-25ο C.

  • Θηλασμός κατ’ απαίτηση του νεογνού και συγκοίμηση

Προσπαθήστε να μην έχετε πρόγραμμα στους θηλασμούς, βάλετε το μωρό σας να θηλάζει όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει (ακόμα και όταν δεν θηλάζει αποτελεσματικά- η επαφή με το στήθος- θα σας βοηθήσει για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος). Στο μαιευτήριο έχετε την επιλογή rooming- in , για να έχετε το μωρό σας συνέχεια δίπλα σας. Ο θηλασμός και η αγκαλιά της μαμάς είναι το καλύτερο μέρος για ηρεμία και χαλάρωση. Μην φοβάστε να το έχετε δίπλα σας ακόμα και όταν θέλετε να κοιμηθείτε! Ζητήστε να σας δείξουν μία θέση θηλασμού που θα σας βοηθήσει να έχετε το μωρό σας στο στήθος και να κοιμηθείτε παράλληλα-εάν νιώθετε φόβο με αυτή την κατάσταση-μπορείτε να ζητήσετε από τον σύντροφο σας, να σας παρακολουθεί καθώς κοιμάστε.

  • Πόσο διαρκεί το σύνδρομο της δεύτερης νύχτας;

Το σύνδρομο της δεύτερης νύχτας συνήθως διαρκεί μερικές ημέρες (μεταξύ δύο και επτά ημερών) καθώς το νεογέννητό σας προσαρμόζεται στη διατροφή και γενικά στη ζωή εκτός της μήτρας. Η ανησυχία μπορεί να συνεχιστεί, αλλά πιθανότατα θα μειωθεί μετά από εκείνη τη δεύτερη ή την τρίτη νύχτα.

Συμπερασματικά, να θυμάστε ότι το σύνδρομο της δεύτερης νύχτας είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό σας. Η μαία σας θα σας βοηθήσει με τις απορίες των πρώτων ημερών. Ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση για να ηρεμήσετε το μωρό σας. Να θυμάστε ότι κανείς δεν γεννήθηκε γονέας για να τα ξέρει όλα! Όλοι από κάπου ξεκινάμε και σιγά σιγά μαθαίνουμε.

Κατερίνα Ζαρίμη, Mαία