Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης – Πόνος & ευαισθησία μαστών

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρώιμα (και πιο κοινά) συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι  η ευαισθησία των μαστών. Το στήθος μεγαλώνει ημέρα με τη ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που σημαίνει ότι γίνεται πολύ ευαίσθητο. Αυτό ξεκινά από την 4η έως την 7η εβδομάδα της κύησης και διαρκεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Άλλες αλλαγές που θα συμβούν στο στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η παραγωγή πρωτογάλακτος, η πρώτη τροφή του μωρού σας μετά τον τοκετό, που επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πρωτόγαλα αρχίζει να διαρρέει γύρω στις 24 εβδομάδες και μετά, λόγω του ότι η μητέρα φύση προνοεί και προετοιμάζει το στήθος με την παραγωγή γάλακτος για τη θρέψη ενός μωρού, που μπορεί να γεννηθεί και νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πώς μπορεί να μοιάζει ο πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μπορεί να αισθάνεστε το στήθος βαρύ, γεμάτο και μυρμηγκιασμένο. Αν και το αίσθημα πόνου είναι υποκειμενικό ζήτημα για κάθε γυναίκα, έτσι περιγράφεται. Μερικές γυναίκες δεν θα ενοχληθούν πολύ από αυτό, ενώ άλλες θα νιώθουν μεγαλύτερη δυσφορία.

Τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος και τις θηλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το ορμονικό δίδυμο οιστρογόνων και προγεστερόνης αξίζει τα περισσότερα εύσημα για τις αλλαγές και την ευαισθησία του μαστού. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την (καλή και απαραίτητη) συσσώρευση λίπους, ιστών και αδένων γάλακτος στο στήθος σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή. Όλες αυτές οι αλλαγές βοηθούν το στήθος σας να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον θηλασμό, σε λίγους μόνο μήνες. Ο πόνος στη θηλή είναι επίσης συχνός, καθώς οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν την ευαισθησία του μαστού μπορεί να κάνουν και αυτές τις περιοχές πιο ευαίσθητες στην αφή.

Ποιες άλλες αλλαγές στο στήθος συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εκτός από αυτήν την ευαισθησία, πιθανότατα να παρατηρήσετε και μερικές άλλες αλλαγές στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  1. Οι θηλές σας: Μαζί με τον πόνο και το μυρμήγκιασμα, οι θηλές σας μπορεί να προεξέχουν περισσότερο από το συνηθισμένο και να τις αισθάνεστε πιο ευαίσθητες.
  2. Η θηλέα άλως σας: Αν είστε όπως οι περισσότερες γυναίκες, η θηλέα άλως σας (η σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή) έχει γίνει πιο σκούρα, μεγαλύτερη και πιθανώς κηλιδωμένη — ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί όσο περνούν οι μήνες. Ίσως επίσης παρατηρήσετε κάποιους μικρούς πόρους- ονομάζονται φυμάτια του Μοντγκόμερι, (ελαιώδεις αδένες) που παρέχουν λίπανση στην περιοχή.
  3. Οι φλέβες σας. Είναι πολύ πιθανό να κάνει την εμφάνισή του ένα δίκτυο από μπλε φλέβες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος σας. Μην  ανησυχήσετε συμβαίνει διότι μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και υγρά από τη μητέρα στο μωρό. Το πόσο αξιοσημείωτο είναι μπορεί να εξαρτάται από τα γονίδιά σας, το μέγεθος των μαστών σας και το αν έχετε κάνει επέμβαση αυξητικής στήθους.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στο στήθος και τον πόνο στις θηλές

Το καλύτερο φάρμακο για τον πόνο των μαστών συνήθως δεν είναι μία φαρμακευτική συνταγή. Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι έντονος, συμβουλευτείτε την μαία και τον γιατρό σας). Οι συμβουλές που σας δίνουμε :

  • Μιλήστε στον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει την κατάσταση και προχωρά με προσοχή.
  • Προμηθευτείτε ένα καλό σουτιέν. Προτιμήστε ένα σουτιέν χωρίς μπανέλες, μαλακό και βαμβακερό, για μια υποστηρικτική (αλλά όχι πολύ σφιχτή!) εφαρμογή. Μπορείτε να επιλέξετε ένα άνετο σουτιέν θηλασμού, από κάποιο βρεφικό κατάστημα, το οποίο θα μπορέσετε να το φορέσετε και κατά την περίοδο της λοχείας σας. Μην φοράτε σουτιέν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες. Τα κρύα επιθέματα στο στήθος σας μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσφορία. Μην εφαρμόσετε το παγωμένο κατευθείαν πάνω στο γυμνό δέρμα- προστατέψτε το δέρμα σας τυλίγοντας μια παγοκύστη σε ένα πανί ή σε μια πετσέτα πιάτων.
  • Κάντε απαλό μασάζ στο ντους. Δεν είστε λάτρης του κρύου; Το ζεστό νερό από το ντους μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο.
  • Χρησιμοποιήστε κάποιο λάδι (αβοκάντο-αμυγδαλέλαιο) για ενυδάτωση σε όλο τον μαστό ή κάποια κρέμα λανολίνης τοπικά στις ευαίσθητες θηλές σας.
  • Φορέστε φαρδιά ρούχα. Ακριβώς όπως ένα σουτιέν που δεν εφαρμόζει σωστά, έτσι και τα μπλουζάκια που δεν είναι πολύ άνετα μπορεί να τραυματίσουν το στήθος σας και να προκαλέσουν περισσότερο πόνο.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας σχετικά με τη λήψη ενός παυσίπονου χωρίς ιατρική συνταγή, εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν βοηθούν.

Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο πόνος στο στήθος και τις  θηλές στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

Ο πόνος και η ευαισθησία στο στήθος είναι και τα δύο κοινά στο πρώτο τρίμηνο, αν και τείνουν να εξισωθούν στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Η ενόχληση (πόνος, πρήξιμο) μπορεί να επιστρέψει όταν ξεκινήσει η γαλουχία περί την 3η ημέρα μετά τον τοκετό, διότι γίνεται η μετάβαση του γάλακτος -από την παραγωγή πρωτογάλακτος στο πιο ώριμο γάλα.

Ο πόνος και η ευαισθησία στο στήθος είναι πολύ συχνά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και αμέσως μετά τον τοκετό. Εάν επιδεινωθούν ή παραμείνουν για περισσότερο από όσο νομίζετε ότι θα έπρεπε, συμβουλευτείτε τη μαία και τον γιατρό σας.

Κατερίνα Ζαρίμη, μαία