Ο χρόνος που περνά από την ώρα που αποφασίζει κάθε γυναίκα με τον σύντροφό της ότι θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέχρι την ώρα που αυτό γίνεται πραγματικότητα διαφέρει ανά περίπτωση και οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν. Ας δούμε μαζί αν και τι υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει μία γυναίκα προκειμένου να προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη της.
Η εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στον κόλπο, ταξιδεύει μέσω του τραχήλου και της μήτρας προς τη σάλπιγγα και γονιμοποιεί ένα αυγό. Είναι πιθανότερο να μείνετε έγκυος τη στιγμή που κάνετε ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αυγό ελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει από τη σάλπιγγα στη μήτρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του «ταξιδιού» ενδέχεται να συναντήσει το σπερματοζωάριο. Η στατιστική λέει ότι 8 στα 10 άτομα κάτω των 40 ετών θα μείνουν έγκυες εντός 1 έτους από την αρχή της προσπάθειάς τους για τεκνοποίηση έχοντας τακτική σεξουαλική επαφή, χωρίς χρήση αντισύλληψης. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Κάντε σεξ κάθε 2 έως 3 ημέρες χωρίς τη χρήση αντισύλληψης και βεβαιωθείτε ότι το σπέρμα εισέρχεται στον κόλπο.
Προσπαθήστε να κάνετε σεξ περίπου την ώρα που έχετε ωορρηξία
Η ωορρηξία είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα καθώς έχει να κάνει με τις ημέρες του κύκλου της. Για να το βρει κάθε γυναίκα αφαιρεί το 14 από τις μέρες του κύκλου της. Αν δηλαδή μία γυναίκα έχει 28 ημέρες κύκλο, τότε 28-14= 14, οπότε ωορρηξία κάνει την 14η ημέρα του κύκλου. Αν όμως μία γυναίκα έχει 35 μέρες κύκλο, ωορρηξία κάνει 35-14=21, άρα την 21 η μέρα του κύκλου της. Είναι πιθανότερο να μείνετε έγκυος εάν κάνετε σεξ περίπου εντός μίας ημέρας της ωορρηξίας, όταν δηλαδή οι ωοθήκες σας απελευθερώνουν ένα αυγό. Ένα αυγό ζει για περίπου 12 έως 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Για να μείνετε έγκυος, ένα σπέρμα πρέπει να γονιμοποιήσει το αυγό μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και 7 ημέρες μέσα στο σώμα σας.
Πάρτε ένα συμπλήρωμα φιλικού οξέος
Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα φολικού οξέος. Θα πρέπει να λαμβάνετε συμπλήρωμα 400 μικρογραμμαρίων κάθε μέρα πριν μείνετε έγκυος και κάθε μέρα μετά, έως ότου είστε 12 εβδομάδων έγκυος. Το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης βλάβης στον νευρικό σωλήνα του μωρού σας και, όσο το νωρίτερα το ξεκινήσετε, τόσο καλύτερο είναι για το μωρό σας. Σε ορισμένες γυναίκες (με διαβήτη ή επιληψία) συνίσταται λήψη υψηλότερης δόσης (5 mg) κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσετε με τη γιατρό σας. Μην ανησυχείτε αν μείνετε απροσδόκητα έγκυος και δεν παίρνετε συμπλήρωμα φολικού οξέος εκείνη τη στιγμή. Ξεκινήστε να τα παίρνετε μόλις το μάθετε, μέχρι να περάσετε τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με υπογονιμότητα καθώς ο καπνός είναι τοξικός για την ωοθήκη αλλά και με σοβαρά προβλήματα μέσα στην εγκυμοσύνη όπως :
- πρόωρος τοκετός
- χαμηλό βάρος γέννησης
- σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS)
- προβλήματα αναπνοής του βρέφους ή συριγμό κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Το υπερβολικό βάρος – ή το αντίθετο – μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Υπερβολικά ή πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να σας κάνει να έχετε ακανόνιστες περιόδους ή να μην έχετε καθόλου περίοδο, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά σας να συλλάβετε. Το βάρος σας είναι υγιές εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μεταξύ 20 και 25.Οι γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ είναι άνω των 30 ή κάτω των 19 ετών μπορεί να έχουν προβλήματα σύλληψης. Εάν ο ΔΜΣ του συντρόφου σας είναι μεγαλύτερος από 30, η γονιμότητά του είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από το κανονικό.
Μάθετε ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε
Δεν είναι ασφαλή να παίρνετε όλα τα φάρμακα όταν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, είτε πρόκειται για ιατρική συνταγή είτε για φάρμακα που μπορείτε να αγοράσετε σε φαρμακείο ή κατάστημα. Συζητήστε με τη ιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη προσπάθεια για εγκυμοσύνη για τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε, είτε κλασικής ιατρικής είτε ολιστικής. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας χωρίς να μιλήσετε με γιατρό.
Εμβολιαστείτε
Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η ερυθρά (γερμανική ιλαρά), μπορούν να βλάψουν το μωρό σας εάν νοσήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσία στην ερυθρά, χάρη στη λήψη του εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) .Εάν δεν είχατε λάβει 2 δόσεις του εμβολίου MMR ή δεν είστε βέβαιοι εάν έχετε, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει το ιστορικό εμβολιασμού σας .Εάν δεν το έχετε κάνει ή δεν έχετε ανοσία θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο αλλά να αποφύγετε να μείνετε έγκυος για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό MMR.
Συζητήστε με έναν γιατρό εάν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα
Ενώ συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να έχετε μια ομαλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, ορισμένες συνθήκες υγείας χρειάζονται προσεκτική διαχείριση για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
Πριν μείνετε έγκυος, συζητήστε με τον ειδικό σας ή έναν γιατρό σχετικά με την εγκυμοσύνη. Εάν παίρνετε φάρμακο για μια πάθηση, μην σταματήσετε να το παίρνετε χωρίς να μιλήσετε με γιατρό. Χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν μία εγκυμοσύνη είναι: άσθμα, διαβήτης ,επιληψία, καρδιακή νόσος, προ υπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ελεγχθείτε για στίγμα μεσογειακής αναιμία και κυστικής ίνωσης.
Η ασθένεια της μεσογειακής αναιμίας και της κυστικής ίνωσης είναι 2 τελείως διαφορετικές ασθένειες με ολέθριες όμως επιπτώσεις στο έμβρυο. Ο προγεννητικός έλεγχος πλέον θεωρεί υποχρεωτικό τον έλεγχο σε έναν από τους γονείς και το παρέχει με συνταγογράφηση δωρεάν. Είναι καλή ιδέα αυτό ο έλεγχος να γίνεται πριν ξεκινήσετε μια οικογένεια.
ΠΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Περίπου 1 στα 7 ζευγάρια δυσκολεύονται να συλλάβουν. Πότε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ελέγχουμε τη γονιμότητα μας;
- Κάνετε σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα χωρίς αντισύλληψη για έναν χρόνο και δεν έχετε μείνει έγκυος.
- Έχετε ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως ενδομητρίωση ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
- Ο σύντροφός σας έχει ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.
- Ανησυχείτε εσείς ή ο αναπαραγωγικός σας σύντροφος μπορεί να έχετε ένα μη διαγνωσμένο ιατρικό ζήτημα που μπορεί να επηρεάζει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος..
- Έχετε μια μακροχρόνια κατάσταση, όπως ο διαβήτη, και θέλετε συμβουλές σχετικά με την εγκυμοσύνη.
- Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μιας πάθησης, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος, στο μωρό σας.
- Παίρνετε τακτικά φάρμακα και θέλετε να μείνετε έγκυος – ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.
- Είστε 36 ετών και άνω και θέλετε να μείνετε έγκυος.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς την εγκυμοσύνη καλό είναι να διακατέχεται από όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία καθώς η ύπαρξη υπερβολικού άγχους είναι συνήθως ανασταλτικός παράγοντας. Συζητήστε με τη γυναικολόγο σας ό,τι σάς απασχολεί και αφήστε τη Φύση να κάνει το «θαύμα» της!