Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού (είσοδος και αποικισμός του μαστού από μικρόβια). Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες που θηλάζουν (συχνότητα 9,5% τους πρώτους τρεις μήνες της γαλουχίας) είτε λόγω κάποιου μικροβίου (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) είτε λόγω της συσσώρευσης-στάσης του γάλακτος. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστεί και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν ή ακόμα και σε άνδρες. Αυτό μπορεί να συμβεί για κάποιον από τους ακόλουθους λόγους:

  • κάπνισμα – οι τοξίνες που βρίσκονται στον καπνό μπορούν να βλάψουν τον ιστό του μαστού
  • βλάβη στη θηλή, όπως διάτρηση ή δερματική πάθηση (πχ έκζεμα)
  • εμφύτευμα στήθους
  • αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μιας κατάστασης υγείας, όπως ο διαβήτης
  • ξύρισμα ή τρίψιμο τριχών γύρω από τις θηλές

Στη μαστίτιδα επηρεάζεται συνήθως μόνο ο ένας μαστός. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα και περιλαμβάνουν:

• Ευαισθησία, θερμότητα, ερυθρότητα και οίδημα της επικείμενης περιοχής, συνήθως με σφηνοειδή κατανομή.

• Πόνο ή αίσθημα καύσου συνεχώς ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού σε θηλάζουσες γυναίκες

• Πυρετός ≥ 38,5 °C.

• Καταβολή, ρίγος, άλγος και συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Τι κάνουμε σε περιπτώσεις μαστίτιδας

Επειδή η μαστίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι θηλάζουσες μητέρες, ΔΕΝ ΘΑ  ΠΡΕΠΕΙ να διακόπτεται ο θηλασμός. Προτιμήστε να θηλάζεται κυρίως από τον μαστό που φλεγμαίνει και στη συνέχεια να προσφέρεται και τον άλλο μαστό. Συστήνεται θηλασμός ανά τρεις ώρες ή, αν δεν είναι η ώρα του βρέφους για να φάει, να απομακρύνεται το γάλα από το στήθος με άμελξη με το χέρι ή με θήλαστρο.

Το ελαφρύ μασάζ με τα δάκτυλα να κινούνται από την ερεθισμένη περιοχή προς την θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να βοηθήσουν. Επιπλέον, η τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας πάνω στο στήθος ή το ζεστό μπάνιο πριν το θηλασμό μπορεί να διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος. Τα κρύα επιθέματα μετά το θηλασμό μειώνουν τον πόνο και το τοπικό οίδημα που προκαλεί η μαστίτιδα.

Είναι πολύ πιθανό να πονάτε και να έχετε υψηλό πυρετό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να λάβετε σκευάσματα παρακεταμόλης (depon ή apotel) εναλλάξ με κάποιο αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, όπως η ιβουπροφαίνη (brufen), που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων και στον περιορισμό της φλεγμονής.

Επιπλέον, θα σας βοηθήσει πολύ να ξεκουράζεστε επαρκώς και ναπίνετε πολλά υγρά. Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα ή σουτιέν (όχι μπανέλες) μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Δείτε έναν γιατρό εάν:

  • τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε 12-24 ώρες ή αν η θηλάζουσα έχει έντονη συμπτωματολογία
  • έχετε συμπτώματα μαστίτιδας ενώ δεν θηλάζετε
  • τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται 48 ώρες μετά τη λήψη αντιβιοτικών

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση είναι τα αντιβιοτικά. Εάν θηλάζετε, μπορείτε να λάβετε κανονικά αντιβίωση, την οποία θα σας την συνταγογραφήσει ο γυναικολόγος σας και θα είναι συμβατή με τον θηλασμό ( πριν λάβουμε κάποιο φάρμακο καθώς θηλάζουμε, πάντα ελέγχουμε τη δραστική ουσία του φαρμάκου στις ειδικές πλατφόρμες αναζήτησης φαρμάκων, όπως είναι το e-lactansia, ή ζητάμε την συμβουλή της μαίας μας). ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ να τοποθετείται σωστά το μωρό σας στο στήθος. Η λανθασμένη πρόσφυση στον μαστό μπορεί να προκαλέσει εκ νέου φλεγμονή. ΖΗΤΗΣΤΕ βοήθεια από την μαία σας, προκειμένου να σας βοηθήσει και να σας διδάξει τον ορθό τρόπο τοποθέτησης του μωρού στο στήθος. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια μαστίτιδας μειώνουν την παραγωγή γάλακτος. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση της μαστίτιδας προλαμβάνουν τον πρόωρο απογαλακτισμό, την εμφάνιση αποστήματος ή τη μετάδοση τυχόν μικροβίου στο βρέφος.

Σε κάθε περίπτωση, η μαστίτιδα είναι μία πάθηση που παρότι προκαλεί ενόχληση ή και πόνο, αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας κατευθύνει ανάλογα προς την ιδανική για εσάς θεραπεία.