Μασάζ Περινέου

Το περίνεο είναι η περιοχή του δέρματος μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού. Στις γυναίκες, το περίνεο είναι το προστατευτικό κάλυμμα των περινεϊκών μυών που συνεργάζονται με άλλους βασικούς μύες και συνδέσμους για να συγκρατούν τα πυελικά όργανα στη θέση τους. Εκτείνονται από το οστό του κόκκυγα έως μπροστά στο ηβικό οστό, σχηματίζοντας ένα δάπεδο μεταξύ των ποδιών, υποστηρίζοντας το περιεχόμενο της λεκάνης. Τα πυελικά όργανα περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη, το ορθό, τον κόλπο και τη μήτρα. Υπάρχουν επίσης αιμοφόρα αγγεία κάτω από το περίνεο.

Αυτή η περιοχή κατά τον τοκετό διευρύνεται πολύ και μερικές φορές μπορεί να γίνει ρήξη (σκίσιμο). Το μασάζ περινέου κατά την εγκυμοσύνη στοχεύει στο να μαλακώσει και να τεντώσει σταδιακά τον κόλπο και την περιοχή γύρω του, προετοιμάζοντας τον τοκετό. Επομένως, είναι σημαντικό όλες οι έγκυες να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται μαζί με τους συντρόφους τους για το πώς μπορούν να πραγματοποιήσουν το μασάζ στην περιοχή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το περινεϊκό μασάζ από τις 34 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μετά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ρήξης του κόλπου, καθώς και την ανάγκη χρήσης βεντούζας κατά τη διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν το πρώτο τους μωρό, για τις γυναίκες άνω των 30 ετών καθώς και για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επισιοτομή (κολπική τομή) στο παρελθόν. Το μασάζ περινέου βοηθάει τις έγκυες να εξοικειωθούν με το αίσθημα της πίεσης ή της διάτασης του περινέου που νιώθουν όταν γεννιέται το μωρό.

Πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία πριν ξεκινήσω το μασάζ περινέου;

Το μασάζ του περινέου είναι καλύτερα να γίνεται μετά το μπάνιο, οπότε και η έγκυος θα έχει χαλαρώσει με το νερό. Πρέπει η περιοχή να είναι επιμελώς καθαρή για την αποφυγή μολύνσεων του κόλπου και τα χέρια να είναι καλά πλυμένα.

Πονάει;

Όχι. Υπάρχει μία ενόχληση και κάψιμο στην περιοχή λόγω της τριβής και για αυτό το λόγο συστήνεται στο μασάζ να χρησιμοποιείται ένα φυτικό λάδι για τη μείωση της τριβής (αμυγδαλέλαιο, υδατοδιαλυτό ζελέ -K-Y Jelly). Μην χρησιμοποιείτε βρεφικό λάδι, ορυκτέλαιο ή βαζελίνη.

Μπορώ να το κάνω μόνο εγώ;

Το μασάζ μπορεί να γίνει από την ίδια την έγκυο, το σύντροφο ή τη μαία της, η οποία θα πρέπει και να διδάξει την τεχνική.

Οδηγίες

  • Η κατάλληλη θέση είναι η ημικαθιστή, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σε διάσταση ή οποιαδήποτε θέση κάνει την έγκυο να νιώθει άνετη και χαλαρή (καθιστή, ξαπλωμένη με μαξιλάρια, να σκύβετε στον τοίχο ή να στέκεστε με το ένα πόδι σηκωμένο και να ακουμπάτε σε μια σταθερή επιφάνεια-καρέκλα).
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη για να βλέπετε τις κινήσεις σας, ειδικά για τις πρώτες φορές .
  • Βάλτε λαδάκι στα χέρια σας και ξεκινήστε το μασάζ.
  • Τοποθετήστε τους αντίχειρες στον κόλπο, σε βάθος 2.5-3cm και τεντώστε το περίνεο σταδιακά προς τον πρωκτό (κάτω και έξω)συνεχίζοντας με μια ρυθμική κίνηση από δεξιά προς τα αριστερά και πάλι πίσω, για περίπου ένα λεπτό. Στη συνέχεια αλείψτε το περίνεο με το ίδιο λάδι και κάνετε μασάζ εξωτερικά. Ο σύντροφός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δύο δείκτες του.
  • Καθώς εσείς ή ο σύντροφός σας εκτελείτε το μασάζ, ασκείτε σταθερή πίεση προς τα κάτω προς το κάτω μέρος σας μέχρι να αισθανθείτε μια αίσθηση σαν μυρμήγκιασμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε την αίσθηση που θα έχετε όταν το κεφάλι του μωρού σας αρχίσει να βγαίνει από τον κόλπο σας.
  • Χρησιμοποιήστε περισσότερο λάδι εάν πρέπει να μειώσετε την τριβή και να κάνετε το μασάζ πιο άνετο. Επικεντρωθείτε στη χαλάρωση των μυών του πυελικού σας εδάφους κατά τη διάρκεια του μασάζ.

Κατερίνα Ζαρίμη, μαία