Η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης

Η ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση έχει πρωταρχική ένδειξη τη θεραπεία των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και ενοχλήσεων, καθώς και την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε συμπτωματικές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο κατάγματος. Η ορμονική αποκατάσταση μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτικές ουσίες, είτε με μη φαρμακευτικές ουσίες. Κάθε γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να συζητάει με την/τον γυναικολόγο της για μεθόδους ορμονικής διαχείρισης της εμμηνόπαυσης και να βρίσκουν την κατάλληλη για αυτές αγωγή προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα που θα τις ταλαιπωρούν μακροπρόθεσμα.

Η ορμονική θεραπεία με φαρμακευτικές ουσίες περιλαμβάνει τη χρήση οιστρογόνων (ορμόνες που έχουν οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία), ενώ η ορμονική αποκατάσταση με εναλλακτικούς-φυσικούς τρόπους περιλαμβάνει τα φυτοοιστρογόνα.

Φυτοοιστρογόνα

ΔημητριακάΒρώμη, κριθάρι, σίκαλη, σίτος, ακατέργαστο ρύζι
ΣπόριαΣουσάμι, παπαρουνόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος
ΌσπριαΡεβύθια, φασόλια, μπιζέλια
ΛαχανικάΚρεμμύδι, φασολάκια, σέλινο, σκόρδο, πιπεριά, μπρόκολο, ντομάτα
Σόγια και παράγωγαTofu, γάλα σόγιας

Φυτικά Σκευάσματα

Black CohoshΟιστρογονική και σεροτονινεργική δράση
KavaΑγχολυτικό
Ginkgo BilobaΒελτίωση μνήμης
St John’s WortΦυσικό αντικαταθλιπτικό- επαγωγέας ηπατικών ενζύμων

Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις είναι τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία εμφανίζονται πρωί και βράδυ και ταξινομούνται σε ήπια, μέτρια και εξαιρετικά έντονα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά είναι ήπιου ή μέτριου βαθμού είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ΚΑΙ με αλλαγές του τρόπου ζωής . Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια:

Αλλαγές του τρόπου ζωής
Σωματική άσκηση
Μείωση καφεΐνης, καπνίσματος, αλκοόλ, ‘καυτερών φαγητών’
Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους
Ρουχισμός με πολλαπλές ‘στρώσεις’

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα έχει συμφωνήσει ότι η γυναίκα πρέπει να υποστηρίζεται από την/τον γυναικολόγο της την περίοδο αυτή είτε με απλή συμβουλευτική είτε φαρμακευτικά, φροντίζοντας τη μεταβατική αυτή περίοδος να παραμένει υγιής σωματικά αλλά και πνευματικά!