Η εμμηνόπαυση και οι αλλαγές στη ζωή της γυναίκας

Η εμμηνόπαυση είναι ένα σημείο σταθμός στη ζωή της γυναίκας, καθώς αποτελεί το τέλος της αναπαραγωγικής της ζωής. Πρόκειται, προφανώς, για ένα φυσιολογικό γεγονός, το οποίο όμως πολλές φορές συνεπάγεται την εμφάνιση συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής της. Τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα για πολλές γυναίκες είναι δύσκολα και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι το 51ο έτος.

Μια γυναίκα θεωρείται εμμηνοπαυσιακή μετά την παρέλευση 12 συνεχών μηνών χωρίς περίοδο. Σαν μεταβατική περίοδος (περιεμμηνόπαυση) ορίζεται το διάστημα από την εμφάνιση διαταραχών της περιόδου και συμπτωμάτων του κλιμακτηρικού συνδρόμου μέχρι και την τελευταία περίοδο. Ο όρος περιεμμηνόπαυση καλύπτει χρονικά 1-3 έτη πριν και ένα έτος μετά την έμμηνο ρύση και τα συμπτώματα είναι τα εξής :

  • Εξάψεις: περιγράφονται από τις γυναίκες και ως «φουντώματα» (flashing, hot flashes). Συνήθως διαρκούν για περισσότερο από 12 με 18 μήνες, ενώ το 50% των γυναικών μπορεί να έχει εξάψεις έως και για 5 χρόνια. Η συχνότητά τους ενδέχεται να είναι κάθε 10- 30 λεπτά και να φτάνουν έως και 100 φορές την μέρα.
  • Εφιδρώσεις: ακολουθούν συνήθως τις εξάψεις και, όπως και οι εξάψεις, συμβαίνουν και τη νύχτα, διαταράσσοντας συχνά τον ύπνο της γυναίκας. Μπορεί να εμφανίζονται και μόνες τους.
  • Αίσθημα ψύχους: μετά τις εφιδρώσεις.
  • Ταχυκαρδίες και έντονο αίσθημα παλμών: οι γυναίκες νοιώθουν και «ακούνε» την καρδιά τους
  • Διαταραχές της περιόδου: η περίοδος της γυναίκας έρχεται όλο και αργότερα. Η ρυθμικότητα του κύκλου της χάνεται.
  • Αίσθημα κόπωσης: Οι νυχτερινές εξάψεις, εφιδρώσεις, αίσθημα ψύχους και ταχυκαρδίες διαταράσσουν τον ομαλό ύπνο της γυναίκας. Οι διαταραχές ύπνου και ο διακοπτόμενος ύπνος είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που επιτείνει το αίσθημα έντονης κόπωσης. Οι Διαταραχές Ύπνου, είναι αποτέλεσμα της ορμονικής Ανεπάρκειας  της Γυναίκας αλλά επιτείνονται λόγω των νυχτερινών εξάψεων και εφιδρώσεων.
  • Ευερεθιστότητα και Νευρικότητα: Φυσικά επακόλουθα των προηγούμενων διαταραχών.
  • Διαταραχές Συναισθήματος: Διάθεση με αλλαγές και κυκλοθυμία καθώς και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Όταν εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση συνεχίζονται σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών οι αγγειοκινητικές διαταραχές, διαταραχές στην επέλευση και την ποιότητα του ύπνου, ψυχοσυναισθηματική αστάθεια και νευρικότητα καθώς και συμπτώματα που οφείλονται στην ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

      Αγγειοκινητικά     Εξάψεις/ νυκτερινές εφιδρώσεις

      Ψυχοσωματικά    
Διαταραχές ύπνου (συχνές αφυπνίσεις)
Χρόνια κόπωση
Δυσκολία συγκέντρωσης (mental fog)
Εναλλαγές συναισθήματος
Απώλεια ενδιαφέροντος
Κεφαλαλγίες/ αρθραλγίες/ μυαλγίες
    Σεξουαλικά/ ουρογεννητικά      Ξηρότητα κόλπου
Δυσπαρεύνια
Μείωση σεξουαλικής διάθεσης Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες/ κολπίτιδες

Η εποχή όπου η γυναίκα έπρεπε σιωπηλά να δεχτεί «τη φύση της» έχει, ευτυχώς, ξεπεραστεί. Μιλήστε ανοιχτά και συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας, αφού μία εξατομικευμένη προσέγγιση είναι η καλύτερη λύση για την προσέγγιση των συμπτωμάτων σας και διεκδικήστε τη ποιότητα ζωής που σας αξίζει!