Η ενδομητρίωση είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Πρόκειται για μια χρόνια νόσο, που προσβάλλει γυναίκες όλων των ηλικιών σε ποσοστό περίπου 10% και κυρίως στις ηλικίες 30-40 έτη. Η νόσος δημιουργείται όταν ιστός, παρόμοιος με αυτόν του ενδομήτριου, βρίσκεται σε άλλες τοποθεσίες, όπως είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη, το έντερο, οι ουρητήρες, τα νεφρά ή οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Όταν η γυναίκα έχει περίοδο τότε αιμορραγεί ,εκτός από τη μήτρα και στα άλλα αυτά σημεία με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης με συμφύσεις και έντονο πόνο.
Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, ζουν καθημερινά με πόνο, γεγονός που δημιουργείπροβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί μερικές φορές να εμφανίσουν μια σειρά από επιπλοκές.
Συμπτώματα ενδομητρίωσης
Πόνος: Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα:
- πόνους περιόδου. Ο συγκεκριμένος πόνος γίνεται χειρότερος με την πάροδο του χρόνου.
- Χρόνιος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και στη λεκάνη.
- Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Πόνος στο έντερο.
Επώδυνες κινήσεις του εντέρου ή πόνος κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα.
Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των διαστημάτων της έμμηνου ρύσεως. Αυτό μπορεί ωστόσο να προκληθεί και από κάποια άλλη πάθηση εκτός από ενδομητρίωση. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Προβλήματα γονιμότητας
Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Δεν είναι ιατρικά πλήρως ξεκάθαρο πώς ισχύει αυτό, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε βλάβη στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με ενδομητρίωση θα έχουν προβλήματα. Υπάρχει η πιθανότητα κάποιες να μπορέσουν τελικά να μείνουν έγκυες χωρίς θεραπεία.
Η φαρμακευτική αγωγή δεν θα βελτιώσει τη γονιμότητα. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κηλίδων ιστού ενδομητρίωσης μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει.
Συμφύσεις και κύστες ωοθηκών
Μερικές γυναίκες θα αναπτύξουν:
- συμφύσεις – «κολλώδεις» περιοχές του ιστού ενδομητρίωσης που μπορούν να ενώσουν τα όργανα μεταξύ τους
- κύστες ωοθηκών – κύστες γεμάτες υγρό στις ωοθήκες που μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες και επώδυνες
Αυτά μπορεί να συμβούν και τα δύο εάν ο ιστός της ενδομητρίωσης βρίσκεται πάνω ή κοντά στις ωοθήκες.
Προβλήματα ουροδόχου κύστης και εντέρου
Η ενδομητρίωση που επηρεάζει την ουροδόχο κύστη ή το έντερο μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να απαιτήσει σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση για ενδομητρίωση που βρίσκεται γύρω ή μέσα στην κύστη μπορεί να περιλαμβάνει την αποκοπή μέρους της κύστης.
Η θεραπεία για την ενδομητρίωση που βρίσκεται γύρω ή μέσα στο έντερο μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος του εντέρου.
Μερικές γυναίκες πρέπει να κάνουν μια προσωρινή κολοστομία όσο θεραπεύεται το έντερό τους αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματα και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί. Οι πιο συνηθισμένες είναι:
Φαρμακευτική αγωγή: Παυσίπονα για γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα της ενδομητρίωσης.
Ορμονική θεραπεία: Σε περιπτώσεις όμως πιο έντονων συμπτωμάτων, όπου ουσιαστικά τα παυσίπονα δεν έχουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου, συστήνεται να ακολουθηθεί ορμονική θεραπεία.
Χειρουργείο
Η χειρουργική επέμβαση συνήθως επιλέγεται σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων, όπου οι ορμόνες δεν βοηθάνε ή εάν έχετε προβλήματα γονιμότητας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρούργος ιατρός μπορεί να εντοπίσει τις εστίες ενδομητρίωσης και να τις απομακρύνει. Μετά την επέμβαση, η ορμονική θεραπεία ξεκινά ξανά εκτός και εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε πως η θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση. Είναι λοιπόν αναγκαίο εάν αντιληφθείτε κάποια από τα συμπτώματα έστω και σε αρχική ήπια μορφή, να απευθυνθείτε στον ιατρό που θα σας υποδείξει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εάν πάλι προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή. Αυτά τα φάρμακα σταματούν τη δημιουργία ορμονών υπεύθυνων για την έμμηνο ρύση και τον κύκλο της ενδομητρίωσης. Αυτή η θεραπεία προκαλεί μια προσωρινή εμμηνόπαυση, αλλά επίσης βοηθάει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης. Εφόσον σταματήσετε να παίρνετε τη φαρμακευτική αγωγή, ο έμμηνος κύκλος επιστρέφει, αλλά έχετε πλέον καλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να επανέλθουν στο μέλλον εάν επανέλθει η ενδομητρίωση.
Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, οι θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να είναι μια επιλογή. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή ενδομητρίωση τείνουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση από το συνηθισμένο.
– Στομαχικές διαταραχές: Αυτές περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία και ειδικά κατά το διάστημα της έμμηνου ρύσεως.