Εναλλακτική μέθοδος ανακούφισης πόνου

Είναι γνωστό ότι κατά τη διαδικασία της γέννας η μητέρα νιώθει έντονους πόνους, οι οποίοι κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης τοκετού και της εξώθησης. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος ανακούφισης του πόνου είναι η επισκληρίδιος. Υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές μέθοδοι ανακούφισης, όπως η συσκευή TENS.

Η συσκευή TENS, είναι μία συσκευή διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων, μία μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο που περιλαμβάνει τη χρήση ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος. Το TENS λειτουργεί με μπαταρίες, έχει καλώδια και διαδερμικά pads, τα οποία συνδέονται με ηλεκτρόδια.

Προσαρμόζετε τα επιθέματα απευθείας στο δέρμα σας. Όταν το μηχάνημα είναι ενεργοποιημένο, μικρές ηλεκτρικές ώσεις μεταδίδονται στην πληγείσα περιοχή του σώματός σας, τις οποίες αισθάνεστε ως μυρμήγκιασμα. Οι ηλεκτρικές ώσεις μπορούν να μειώσουν το αίσθημα πόνου που πηγαίνει στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη χαλάρωση των μυών. Μπορούν επίσης να διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών, που είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος.

Το TENS δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά την ενεργό φάση του τοκετού, όταν δηλαδή οι συσπάσεις γίνονται μεγαλύτερες, ισχυρότερες και συχνότερες. Είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικό κατά τα αρχικά στάδια, όταν μπορεί να έχετε πόνο στη μέση. Η χρήση TENS μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη όσο βρίσκεστε στο σπίτι στα πρώτα στάδια του τοκετού, πριν ακόμα μεταβείτε στο μαιευτήριο.

Εάν ενδιαφέρεστε για τη συσκευή TENS, μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Ζητήστε από τη μαία σας να σας δώσει πληροφορίες καθώς και να σας δείξει πώς λειτουργεί.

Έχουν τα μαιευτήρια συσκευές TENS;

Οι συσκευές TENS δεν είναι διαθέσιμες στα μαιευτήρια. Οπότε εάν έχετε στο μυαλό σας ότι θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε μια, καλό θα ήταν να την αγοράσετε από κάποιο κατάστημα ιατρικού εξοπλισμού.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες του TENS ούτε για εσάς ούτε για το μωρό.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές TENS;

Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα είναι απενεργοποιημένο πριν συνδέσετε τα pads στο δέρμα σας. Τοποθετήστε τα επιθέματα σε κάθε πλευρά της επώδυνης περιοχής, σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 cm μεταξύ τους. Συνήθως τοποθετούνται στο επίπεδο του κουμπώματος του σουτιέν σας, αμφιτερόπλευρα της σπονδυλικής σας στήλης. Αντίστοιχα, τα επόμενα δύο τοποθετούνται στην κορυφή της γραμμής του εσωρούχου σας, πάλι αμφιτερόπλευρα.

Τα ηλεκτρόδια προσκολλιούνται στην πλάτη και συνδέονται με καλώδια σε ένα μικρό διεγέρτη που λειτουργεί με μπαταρία. Κρατώντας τη συσκευή, δίνετε στον εαυτό σας μικρές, ασφαλείς ποσότητες ρεύματος μέσω των ηλεκτροδίων. Δεν χρειάζεται κατά τη λειτουργία της συσκευής να μένετε ακίνητες .Το TENS δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νερό, πρέπει να αφαιρεθεί εάν κάνετε μπάνιο, ντους ή μπείτε σε πισίνα τοκετού- αλλά μην ανησυχείτε είναι εύκολο να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί αργότερα

Μην τοποθετείτε ποτέ τα pads πάνω:

  • στο μπροστινό μέρος ή τα πλάγια του λαιμού σας
  • στο στόμα ή τα μάτια σας
  • στο στήθος και στο πάνω μέρος της πλάτης ταυτόχρονα
  • σε ερεθισμένο, φλεγμαίνον ή σκασμένο δέρμα
  • σε κιρσούς
  • σε μουδιασμένες περιοχές

Ενεργοποιήστε το μηχάνημα TENS όταν τα pads είναι στερεωμένα στις σωστές θέσεις. Θα νιώσετε ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα να περνά μέσα από το δέρμα σας. Το μηχάνημα διαθέτει καντράν που σας επιτρέπει να ελέγχετε την ισχύ των ηλεκτρικών παλμών. Προτείνεται να ξεκινήσετε  σε χαμηλή ένταση. Αυξήστε την ένταση σταδιακά έως ότου η αίσθηση να είναι δυνατή αλλά και άνετη. Εάν το μυρμήγκιασμα αρχίσει να είναι επώδυνο ή άβολο, μειώστε ελαφρώς την ένταση. Απενεργοποιήστε το μηχάνημα TENS αφού ολοκληρώσετε τη χρήση του και αφαιρέστε τα ηλεκτρόδια από το δέρμα σας.

Κατερίνα Ζαρίμη, μαία