Εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη

Κάθε εγκυμοσύνη είναι πολύτιμη και το μέλημα των γονιών αλλά και των επαγγελματιών υγείας είναι να προστατέψουν το έμβρυο καθ’ όλη την περίοδο της ανάπτυξής του. Ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή εν μέσω πανδημίας, οι λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη μπορούν να επιβαρύνουν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο είτε με μία δυσχερή προγεννητική έκβαση είτε με γενετικές ανωμαλίες. Για αυτόν τον λόγο, ο εμβολιασμός της εγκύου τη σωστή στιγμή μπορεί να προλάβει αυτές τις καταστάσεις. Είναι λοιπόν κάποια εμβόλια που επιβάλλεται να προτείνονται στην έγκυο, κάποια που δίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάποια που απαγορεύονται. Το άρθρο μας θα σας ενημερώσει για όλα τα παραπάνω.

  1. Εμβόλια που προτείνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ)

TDap (τέτανος, διφθέρια , κοκκύτης): Στην Ελλάδα κυκλοφορεί και με προσθήκη εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Σε κάθε εγκυμοσύνη πρέπει να χορηγείται μία δόση TDap κατά προτίμηση από την 27η έως τη 36η εβδομάδα κύησης. Ο κοκκύτης έχει τις μεγαλύτερες επιπλοκές σε νεογνά κάτω των 6 μηνών με σημαντικές αναπνευστικές, νευρολογικές και διατροφικές συνέπειες και εισαγωγή στο νοσοκομείο και μονάδες εντατικής φροντίδας. Με τον εμβολιασμό της εγκύου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης γίνεται μεταφορά των αντισωμάτων και στο έμβρυο έτσι τα έχει σαν νεογνό και το προστατεύει τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μέχρι να ξεκινήσει ο δικός του εμβολιασμός. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές αφού είναι αδρανοποιημένο άρα δε περιέχει ζωντανούς οργανισμούς και συνεπώς δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη στη μητέρα ή στο έμβρυο.

Το εμβόλιο της γρίπης : Η γρίπη είναι μια ιογενείς ασθένεια του αναπνευστικό συστήματος που μεταδίδεται με σταγονίδια από φορέα ή ασθενή. Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε λίγες μέρες. Σε ανθρώπους όμως με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως μία έγκυος γυναίκα, μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή πνευμονία, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, ενδομήτριο θάνατο εμβρύου και πρόωρο τοκετό. Το εμβόλιο της γρίπης πλέον είναι εγκεκριμένο να γίνεται από το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης αφού και αυτό ως αδρανοποιημένο δε φέρει κανένα κίνδυνο στη μητέρα ή στο έμβρυο. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο εμβολιασμός της εγκύου χωρίς φόβο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της γυναίκας αλλά και του εμβρύου.

2) Εμβόλια που γίνονται μόνο μετα από ιατρική ένδειξη.

Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β ,του πνευμονιόκοκκου, έναντι της λύσσας, της ηπατίτιδας Α, της πολιομυελίτιδας ,του κίτρινου πυρετού και του τύφου.

3) Εμβόλια που απαγορεύονται κατά την κύηση

Τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανό εξασθενημένο ιό απαγορεύονται στη κύηση καθώς ο ιός μπορεί να περάσει το εμπόδιο του πλακούντα και να προκαλέσει λοίμωξη στο έμβρυο. Τα εμβόλια που απαγορεύονται στη κύηση είναι: MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), έναντι του Έρπητα Ζωστήρα, to BCG (αντιφυματικό) και το εμβόλιο έναντι της ανεμοβλογιάς.