Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να «χάσει» μία περίοδό ή γιατί η περίοδός της μπορεί να σταματήσει εντελώς. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο κάθε 28 ημέρες αλλά είναι και φυσιολογικό να έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο κύκλο από αυτόν (από 21 έως 35 ημέρες). Μάλιστα, μερικές γυναίκες δεν έχουν πάντα τακτικό έμμηνο κύκλο. Η περίοδός τους ενδέχεται να έρθει πιο νωρίς ή καθυστερημένη και το πόσο διαρκεί και πόσο βαριά είναι μπορεί να ποικίλλει κάθε φορά.
Γιατί μπορεί να σταματήσουν οι περίοδοί σας
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η περίοδός σας μπορεί να σταματήσει. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι:
1. εγκυμοσύνη
2. στρες
3. ξαφνική απώλεια βάρους
4. παχυσαρκία
5. υπερβολική άσκηση
6. λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού
7. εμμηνόπαυση
8. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)
Οι περίοδοι μπορεί επίσης μερικές φορές να σταματήσουν ως αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάστασης, όπως καρδιακή νόσος, μη ελεγχόμενος διαβήτης, υπερδραστήριος θυρεοειδής ή πρόωρη εμμηνόπαυση.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους διακοπής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τη γυναικολόγο σας πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.
1. Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι ένας κοινός λόγος για τον οποίο οι περίοδοι σταματούν απροσδόκητα, είτε επειδή το προγραμματίζατε είτε επειδή η αντισύλληψη που χρησιμοποιείτε απέτυχε. Ενίοτε ενδέχεται απλά να καθυστερήσει η περίοδος, οπότε καλό να περιμένετε μερικές ημέρες. Εάν δεν έρθει, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να επιβεβαιώσετε εάν είστε έγκυος ή όχι.
2. Στρες
Εάν είστε αγχωμένη, ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος ή μικρότερος, οι περίοδοι σας να σταματήσουν εντελώς ή να γίνουν πιο επώδυνες. Προσπαθήστε να αποφύγετε το άγχος φροντίζοντας να έχετε χρόνο να χαλαρώνετε. Η τακτική άσκηση, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής ενδέχεται να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
Εάν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε το άγχος, καλό είναι να δείτε έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας ώστε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα προβλήματά σας αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε και ενεργείτε.
3. Ξαφνική απώλεια βάρους
Η υπερβολική ή ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της περιόδου. Ο αυστηρός περιορισμός της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνετε σταματά την παραγωγή των ορμονών που απαιτούνται για την ωορρηξία.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο εάν είστε λιποβαρείς, δηλαδή όταν έχετε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο από 18,5, ώστε να σας συμβουλεύσει για το πώς να ανακτήσετε βάρος με ασφάλεια.
Εάν η απώλεια βάρους σας προκαλείται από μια διατροφική διαταραχή, όπως η ανορεξία, μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό διατροφικών διαταραχών ή σε ομάδα ειδικών με τη παράλληλη παρακολούθηση του /της γυναικολόγου σας.
4. Παχυσαρκία
Το υπερβολικό βάρος (ΔΜΣ 30 ή περισσότερο) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη περίοδο σας. Εάν είστε υπέρβαροι, το σώμα σας μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων, μια από τις ορμόνες που ρυθμίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα στις γυναίκες. Η περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει το πόσο συχνά έχετε περιόδους ή και να προκαλέσει τη διακοπή της περιόδου σας.
5. Υπερβολική άσκηση
Το άγχος που προκαλεί η έντονη σωματική δραστηριότητα στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την περίοδό σας. Η απώλεια υπερβολικού σωματικού λίπους μέσω έντονης άσκησης μπορεί επίσης να σας σταματήσει την ωορρηξία.
Στην περίπτωση αυτήν, σας συμβουλεύουμε να μειώσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Εάν είστε επαγγελματίας αθλητής, μπορεί να ωφεληθείτε από το να δείτε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην αθλητική ιατρική ώστε να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να διατηρήσετε την απόδοσή σας χωρίς να διαταράξετε τις περιόδους σας.
6. Αντισυλληπτικό χάπι
Εάν παίρνετε αντισυλληπτικό χάπι, ενδέχεται να χάσετε μία περίοδο – κάτι που συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ορισμένοι τύποι αντισύλληψης, όπως το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο (POP), η αντισυλληπτική ένεση και το ενδομήτριο σύστημα (IUS), ιδιαίτερα το Mirena, μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της περιόδου. Ωστόσο, οι περίοδοι σας θα πρέπει να επιστρέψουν όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτούς τους τύπους αντισύλληψης.
7. Εμμηνόπαυση
Μπορεί να αρχίσετε να “χάνετε” περίοδο καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται και η ωορρηξία γίνεται λιγότερο τακτική. Μετά την εμμηνόπαυση, η περίοδός σας σταματά εντελώς.
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης στις γυναίκες, το οποίο συμβαίνει συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών. Η μέση ηλικία για μια γυναίκα για να φτάσει στην εμμηνόπαυση είναι τα 51-52 έτη στην Ελλάδα. Ωστόσο, περίπου 1 στις 100 γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών. Αυτό είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εδώ χρειάζεται η συμβολή του γυναικολόγου σας έτσι ώστε να αντικαταστήσει ορμονικά το κύκλο σας που είναι σημαντικό τουλάχιστον μέχρι τα 50 έτη.
8. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Οι πολυκυστικές ωοθήκες περιέχουν μεγάλο αριθμό αβλαβών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπανάπτυκτοι σάκοι στους οποίους αναπτύσσονται τα ωάρια. Εάν έχετε PCOS, αυτοί οι σάκοι συχνά δεν μπορούν να απελευθερώσουν ένα ωάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η ωορρηξία δεν πραγματοποιείται.
Το PCOS πιστεύεται ότι είναι πολύ συχνό, επηρεάζοντας περίπου 1 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα. Η πάθηση είναι υπεύθυνη για έως και 1 στις 3 περιπτώσεις διακοπής της περιόδου.
Πότε να δείτε τη γιατρό σας
Επισκεφτείτε τη γιατρό σας εάν δεν είστε έγκυος – είχατε αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης – και έχετε χάσει περισσότερες από 3 περιόδους στη σειρά. Η γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε για να δείτε εάν οι περίοδοι σας επανέρχονται από μόνες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για να επανέλθουν οι περίοδοι σας.
Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τη γιατρό σας εάν οι περίοδοί σας σταματήσουν πριν τα 45 σας ή εάν εξακολουθείτε να αιμορραγείτε όταν είστε άνω των 55 ετών.
Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τη γιατρό σας εάν οι περίοδοί σας σταματήσουν πριν τα 45 σας ή εάν εξακολουθείτε να αιμορραγείτε όταν είστε άνω των 55 ετών.