Πληροφορίες για εγκύους και τις οικογένειές τους
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι μέλλουσες μητέρες ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Για τον λόγο αυτόν σάς παραθέτουμε τα τελευταία νέα σχετικά με το τι γνωρίζουμε για τις εγκύους και τον κορωνοιό. Αυτά τα ερωτήματα σχετίζονται με τη μόλυνση και την εγκυμοσύνη με το Corovavirus (COVID-19), όπως δημοσιεύθηκαν από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων. Οι ερωτήσεις έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με το τι ισχύει στη χώρα μας.
1. Ποια επίδραση έχει ο κορονοϊός στις έγκυες γυναίκες;
Γενικά, οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από άλλους υγιείς ενήλικες, εάν αναπτύξουν τον νέο κορωνοϊό. Αναμένεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών θα παρουσιάσει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα που σχετίζονται με το κρύωμα / γρίπη. Τα σοβαρότερα συμπτώματα, όπως η πνευμονία, φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένα στους ηλικιωμένους, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με χρόνια προβλήματα υγείας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι έγκυες γυναίκες με αυτή τη μόλυνση κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές από οποιοδήποτε άλλο υγιές άτομο. Εάν πιστεύετε ότι ενδέχεται να έχετε συμπτώματα του COVID-19, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον θεράποντα ιατρό σας. Αν αναπτύξετε σοβαρότερα συμπτώματα ή καθυστερήσει η ανάρρωσή σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αναπτύσσεται μια πιο σοβαρή λοίμωξη στο στήθος η οποία απαιτεί αυξημένη φροντίδα. Η συμβουλή μας παραμένει ότι, αν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται ή δεν γίνονται καλύτερα, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.
2. Ποια επίδραση θα έχει ο κορωνοϊός στο μωρό μου, εάν διαγνωσθώ με κορωνοϊό;
Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πολύ νέο ιό, μόλις αρχίζουμε να τον κατανοούμε. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να περάσει στο μωρό σας ενώ είστε έγκυος ή κατά τη γέννηση (αυτό ονομάζεται κάθετη μετάδοση). Έχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις πιθανής κατακόρυφης μετάδοσης. Και στις δύο περιπτώσεις, παραμένει ασαφές εάν η μετάδοση ήταν πριν ή σύντομα μετά τη γέννηση. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έκθεση από την Κίνα των τεσσάρων γυναικών με μόλυνση από κορωνοϊό, όταν γεννήθηκαν τα νεογνά τους, ήταν αρνητικά στον ιό. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι ότι το μωρό είναι απίθανο να εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, θεωρείται απίθανο ότι, αν έχετε τον ιό, θα προκαλούσε προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού.
3. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο να μολυνθώ με κορωνοϊό;
Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθήσετε την κυβερνητική καθοδήγηση για τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό περιλαμβάνει:
- Τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών
- Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, πετάξτε το και πλύνετε τα χέρια σας
- Αποφύγετε την επαφή με κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα κορωνοϊού. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία και / ή νέο και συνεχή βήχα
- Αποφύγετε τη μη ουσιαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όταν είναι δυνατόν
- Εργαστείτε από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν
- Αποφύγετε μεγάλες και μικρές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. Σημειώουμε ότι καφέ, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής και παρόμοιοι χώροι είναι τώρα κλειστά, καθώς οι μολύνσεις διαδίδονται εύκολα σε κλειστούς χώρους
- Αποφύγετε τις συναθροίσεις με φίλους και οικογένεια. Διατηρήστε την επαφή χρησιμοποιώντας τεχνολογία απομακρυσμένης πρόσβασης, όπως τηλέφωνο, διαδίκτυο και κοινωνικά μέσα
- Χρησιμοποιήστε τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας ή άλλες βασικές υπηρεσίες
4. Γιατί είναι έγκυες γυναίκες στην ευάλωτη ομάδα;
Η έγκυος γυναίκα τοποθετήθηκε σε ευάλωτη ομάδα από τον ΕΟΔΥ. Βάση των στοιχείων που έχουμε μέχρι στιγμής, οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό από ότι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εγκυμοσύνη, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, μπορεί να αλλάξει το πώς το σώμα σας χειρίζεται σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι έγκυες γυναίκες που μολύνονται κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρές επιπλοκές από οποιοδήποτε άλλο υγιές άτομο.
Αυτό που οδήγησε στον ΕΟΔΥ στην τοποθέτηση εγκύων γυναικών στην ευάλωτη κατηγορία είναι για να τους επιστήσει τη προσοχή. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις είναι χειρότερες σε έγκυες γυναίκες. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τέτοια είναι και η περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό, αλλά το διαθέσιμο αποδεικτικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένο.
5. Τι πρέπει να κάνω τώρα;
Ως προφύλαξη, πρέπει να ακολουθήσετε τις κυβερνητικές συμβουλές για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Μείνετε μακριά από τους δημόσιους χώρους και αποφύγετε όποιον έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν κορωνοϊό. Εάν βρίσκεστε στο τρίτο τρίμηνο (περισσότερες από 28 εβδομάδες έγκυος) θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τη κοινωνική επαφή.
6. Μπορώ ακόμα να πάω στη δουλειά;
Οι έγκυες γυναίκες που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα πρέπει να το επιλέξουν. Εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να απομακρύνει τις εγκύους από τον χώρο εργασία τους.
7. Πρέπει να πραγματοποιώ τα τακτικά ραντεβού μου;
Το να παρακολουθήστε τακτικά από τον θεράποντα ιατρό σας είναι σημαντικό για να εξασφαλίσετε τη δική σας υγεία και του μωρού σας, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και μετά. Εάν είστε καλά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα τακτικά ραντεβού σας, όπως έχτε κανονίσει. Εάν έχετε συμπτώματα πιθανής μόλυνσης από κορωνοϊό, θα πρέπει να αναβάλλετε τις επισκέψεις ρουτίνας μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος απομόνωσης. Εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν κορωνοϊό, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας και θα κανονίσει τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για τις επισκέψεις σας. Το σημαντικό είναι να μην έρθετε επαφή με αλλους ανθρώπους εκτός από τον ιατρό σας που ξέρει πώς να διαχειριστεί τέτοια κατάσταση.
Θα σας ζητηθεί να διατηρήσετε στο ελάχιστο τον αριθμό των ανθρώπων μαζί σας σε ραντεβού. Αυτό σημαίνει να μην φέρνετε τα παιδιά μαζί σας σε ραντεβού με το γυναικολόγο σας. Μην μειώσετε τον αριθμό επισκέψεων σας χωρίς να συνεννοηθείτε πρώτα με τον θεράποντα ιατρό σας.
8. Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι μπορεί να έχω κορωναϊό ή να έχω εκτεθεί;
Εάν είστε έγκυος και έχετε
- υψηλή θερμοκρασία
- ένα νέο, συνεχή βήχα
Θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι για 7 ημέρες. Μην πηγαίνετε σε ιατρείο φαρμακείο ή νοσοκομείο.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για να τον ενημερώσετε ότι έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν κορωνόϊό. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας στο σπίτι ή ότι ή κατάστασή σας χειροτερεύει ή τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από 7 ημέρες, επικοινωνήστε με τη μαία ή τον ιατρό σας. Θα σας παράσχουν περαιτέρω συμβουλές, συμπεριλαμβανομένου του εάν πρέπει να επισκεφθείτε το νοσοκομείο.
9. Πώς θα κάνω τεστ για τον κορωναϊό;
Η διαδικασία διάγνωσης της λοίμωξης από κοροναϊό μεταβάλλεται ταχύτατα. Κατά την τρέχουσα περίοδο, το τεστ πραγματοποιείται μόνο σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν τουλάχιστον ολονύκτια εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν χρειαστεί να κάνετε το τεστ, θα το πραγματοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είστε έγκυος. Επί του παρόντος, η δοκιμή περιλαμβάνει τα δείγμα που λαμβάνεται από το στόμα και τη μύτη σας. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να βήξετε πτύελα, ένα μείγμα σάλιου και βλέννας.
10. Τι πρέπει να κάνω εάν βγω θετική στον κορωναϊό;
Αν βγείτε θετική στον κορωνοϊό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και να τον ενημερώσετε για τη διάγνωσή σας. Εάν δεν έχετε συμπτώματα ή έχετε μόνο ήπια συμπτώματα, θα σας συμβουλεύσει να αναρρώσετε στο σπίτι. Εάν έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
11. Τι πρέπει να κάνω, εάν μου ζητηθεί να απομονωθώ;
Οι έγκυες γυναίκες που έχουν συμβουλευθεί να απομονωθούν πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή με άλλους για 14 ημέρες. Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους, θα πρέπει και εκείνοι να παραμείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον 14 ημέρες, προκειμένου να αποφύγετε τη διάδοση της λοίμωξης εκτός του σπιτιού. Μείνετε στο σπίτι όπου απαγορεύονται ρητά οι επισκέψεις. Αερίστε τα δωμάτια ανοίγοντας παράθυρα. Απομονώστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού, χρησιμοποιώντας διαφορετικές πετσέτες, σκεύη και τρώγοντας σε διαφορετικούς χρόνους. Αξιοποιήστε φίλους, μέλη της οικογένειας ή υπηρεσίες delivery για να λάβετε προμήθειες, αλλά συμβουλεύστε τους να αφήσουν τα αντικείμενα έξω από το σπίτι. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν μπορείται να συνεχίσετε συνήθειες όπως γυμναστική για να διατηρήστε ενεργή (όπως γιόγκα εγκυμοσύνης ή Pilates).
12. Μπορώ να παρακολουθήσω τα προληπτικά ραντεβού μου, εάν είμαι σε αυτομόνωση;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη μαία σας ή το γιατρό σας για να ενημερώσετε ότι είστε σε αυτομόνωση για πιθανό / επιβεβαιωμένο κορωναϊό και να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με την παρακολούθηση των ραντεβού σας.
Είναι πιθανό ότι τα ραντεβού θα καθυστερήσουν μέχρι να τελειώσει η απομόνωση. Εάν η μαία ή ο γιατρός σας συμβουλεύσει ότι το ραντεβού σας δεν μπορεί να περιμένει, θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να σας εξετάσουν. Για παράδειγμα, ενδέχεται να σας ζητηθεί να παρευρεθείτε σε άλλη χρονική στιγμή ή σε διαφορετική κλινική για να προστατεύσετε άλλους.
13. Εάν είμαι σε απομόνωση για ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κορωναϊό θα επηρεάσει το πώς θα γεννήσω;
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι δεν μπορείτε να γεννήσετε φυσιολογικά ή ότι θα είναι ασφαλέστερο για εσάς ή το μωρό σας εάν υποψιάζεστε ή επιβεβαιώσατε λοίμωξη με κορωναϊό, οπότε οι επιλογές γέννησης πρέπει να γίνονται σεβαστές και να ακολουθούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, εάν η αναπνευστική σας κατάσταση (αναπνοή) υποδηλώνει ότι το μωρό σας χρειάζεται να γεννηθεί επειγόντως, μπορεί να συνιστάται γέννηση με καισαρική τομή. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι γυναίκες με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κοροναϊό δεν μπορούν να λάβουν επισκληρίδιο αναισθησία.
14. Θα μπορούσα να μεταδώσω τον κορωναϊό στο μωρό μου;
Επειδή πρόκειται για νέο ιό, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τη φροντίδα γυναικών με λοίμωξη από κορονοϊό σε γυναίκες που μόλις γεννήθηκαν. Ένας μικρός αριθμός παιδιών έχει διαγνωσθεί με κορωναϊό λίγο μετά τη γέννηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν η μετάδοση ήταν πριν ή λίγο μετά τη γέννηση. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν είναι ότι το μωρό είναι απίθανο να εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
15. Το μωρό μου θα κάνει τεστ για κορωνοϊό;
Ναι, εάν υποψιάσατε ή έχετε επιβεβαιωμένα κορωναϊό τη στιγμή που γεννήθηκε το μωρό σας.
16. Θα μπορέσω να μείνω με το μωρό μου / να δώσω δέρμα-σε-δέρμα εάν υποψιάζομαι ή επιβεβαιώσω τον κοροναϊό;
Ναι, αν αυτή είναι η επιλογή σας. Με την προϋπόθεση ότι το μωρό σας είναι καλά και δεν χρειάζεται φροντίδα στη νεογνική μονάδα, θα μείνετε μαζί μετά τη γέννηση. Υπάρχουν μερικές αναφορές από την Κίνα, οι οποίες υποδηλώνουν ότι γυναίκες με επιβεβαιωμένο κορωναϊό έχουν συμβουλευτεί να διαχωρίζονται από το μωρό τους για 14 ημέρες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη σίτιση και τη συγκόλληση.
Μια συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη είναι απαραίτητη μεταξύ υμών, της οικογένειάς σας και των γιατρών που φροντίζουν το μωρό σας (νεογνολόγοι), προκειμένου να εξατομικεύσουν τη φροντίδα του μωρού σας.
Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να αλλάξει καθώς εξελίσσεται η γνώση.
17. Θα μπορέσω να θηλάσω το μωρό μου εάν υποψιαστώ ή επιβεβαιώσω τον κορωναϊό;
Ναί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί στο μητρικό γάλα. Μέχρι στιγμής, τα καλά αναγνωρισμένα οφέλη του θηλασμού αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης του κορωναϊού, μέσω του μητρικού γάλακτος. Ο κύριος κίνδυνος του θηλασμού είναι η στενή επαφή μεταξύ υμών και του μωρού σας, καθώς μπορεί να μοιράζεστε μολυσματικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, οδηγώντας σε μόλυνση του μωρού μετά τη γέννηση. Εάν επιλέξετε να θηλάσετε το μωρό σας, συνιστώνται οι ακόλουθες προφυλάξεις:
- Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό, την αντλία στήθους ή τα μπουκάλια
- Προσπαθήστε να αποφύγετε το βήχα ή το φτέρνισμα κοντά στο μωρό σας, ενώ τρώει στο στήθος
- Σκεφτείτε να φοράτε μάσκα προσώπου ενώ θηλάζετε, εάν υπάρχει
- Ακολουθήστε τις συστάσεις για τον καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση
Εάν επιλέξετε να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό, συνιστάται να ακολουθείτε αυστηρή τήρηση των οδηγιών αποστείρωσης. Εάν βγάζετε το μητρικό γάλα στο νοσοκομείο, πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδική αντλία στήθους.
Μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό αναλυτικό μας άρθρο για λεπτομερείς οδηγίες.
Επειδή η γνώση είναι δύναμη ελπίζουμε να καθυσυχάσαμε τις καινούργιες μητέρες, όσο το δυνατον περισσότερο. Το μήνυμα είναι ότι, μέχρι τώρα, ούτε έγκυος ούτε νεογνό που έχει προσβληθεί από τον ιό είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πέραν μιας απλής γρίπης. Φυσικά, θα σας ενημερώνουμε για οτιδήποτε καινούργιο.