Γυναικολογία

Έχω ακούσει ότι το σπιράλ απαγορεύεται σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ενδομήτριο σπείραμα θεωρείται η πιο ασφαλής και αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος, ειδικά στη κατηγορία των εφήβων.

Δεν επηρεάζει σε καμμιά περίπτωση τη μελλοντική γονιμότητα.

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Πώς θεραπεύονται;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το συνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα με τρόπους που ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας προτείνει. Εάν έχετε PCOS και είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους και η επιλογή υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να κάνει κάποια συμπτώματα καλύτερα. Τα φάρμακα διατίθενται επίσης για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως υπερβολική ανάπτυξη τριχών, ακανόνιστες περίοδοι και προβλήματα γονιμότητας.

Ο γιατρός μου μού είπε ότι έχω κύστη στην ωοθήκη μου. Τι σημαίνει αυτό;

Οι κύστες ωοθηκών είναι πολύ συχνές σε μία γυναίκα. Η παρακολούθηση της κάθε κύστης εξαρτάται από την εικόνα της στον υπέρηχο και το μέγεθός της καθώς και την ηλικία της γυναίκας. Ο γυναικολόγος σας θα σάς εξηγήσει πότε πρέπει να σας ξαναδεί. Για περισσοτερες λεπτομέρειες, δείτε τις συμβουλές μας στην κατηγορία Γυναικολογία.

Παιδική - Εφηβική

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο για το καρκίνο τραχήλου της μήτρας;

Ναι. Το εμβόλιο έναντι του καρκίνου τραχήλου μήτρας μπορεί να προλάβει περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων κακοήθειας. Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 11-18 ετών. Πλέον, 13 χρόνια μετά την έναρξη του εμβολιασμού και μετά τη χορήγηση πάνω από 270 εκ. δόσεων παγκοσμίως, όλες οι επίσημες Αρχές Υγείας υπογράφουν την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Το ένα μου στήθους έχει άλλο μέγεθος από το άλλο. Γιατί;

H ασσυμετρία στο στήθος είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Βασική είναι η εξέταση της εφήβου. Αν υπάρχει πόνος, ερυθρότητα ή ψηλαφάται μόρφωμα, τότε παραπέμπουμε την έφηβη για υπέρηχο μαστών. Αν όχι, τότε μπορούμε να καθησυχαστούμε, αφού είναι μία ανατομική παραλλαγή. Περιμένουμε έως τη πλήρη ανάπτυξη του στήθους, η οποία ολοκληρώνεται στα 19 έτη. Προτείνεται επανορθωτική πλαστική στήθους μόνο αν υπάρχει διαφορά μεγέθους πάνω από 2 νούμερα μεταξύ των μαστών και, φυσικά, μετά την ενηλικίωση του παιδιού.

Μόλις μου ξεκίνησε περίοδος και έρχεται ακατάστατα. Θα φτιάξει ποτέ;

Με την έναρξη της περιόδου δε σημαίνει ότι ο κύκλος μας θα είναι σταθερός από το πρώτο μήνα. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να σταθεροποιηθεί το σύστημα που ελέγχει την τακτικότητα στην περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η περίοδος να διαρκεί πολλές μέρες ή η νέα γυναίκα να έχει πολύ αίμα, δηλαδή να χρειάζεται να αλλάζει σερβιέτα τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες. Στην περίπτωση του πολύ αίματος, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η έφηβη δεν γίνεται αναιμική. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο για έλεγχο.

Πότε είναι φυσιολογικό να αδιαθετήσω;

Το μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη της εμμηναρχής είναι τα 12,7 έτη. Αυτό, φυσικά, δεν είναι απόλυτο, καθώς κάθε γυναίκα έχει το δικό της βιολογικό ρολόι. Θεωρούμε πρόωρη την έναρξη περιόδου και χρήζει περεταίρω ελέγχου από ειδικευμένο γυναικολόγο όταν η περίοδος έρχεται πριν τα 9 έτη. Επίσης ιατρικό έλεγχος χρειάζεται εάν η περίοδος δεν έχει έρθει μέχρι και τα 15 έτη ή αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στήθους και όχι περίοδος στα 13 χρόνια ηλικίας.