Κορωνοϊός, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη διεθνή επικαιρότητα αλλά και την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Γνωρίζοντας πώς μεταδίδεται και τι μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουμε προκειμένου να μην προσβληθούμε, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Συνιστάται μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες. Λίγα είναι τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα για αυτές τις δυο ομάδες και την επίπτωση του κορονοϊού, για αυτόν λοιπόν τον λόγο και για την αποφυγή κάθε ανησυχίας και πανικού η UNICEF και  το ACOG (the American College of Obstetricians and Gynecologists) έδωσαν στη δημοσιότητα ορισμένες οδηγίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη του θηλασμού η μητέρα μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις, κατά τις οποίες συνιστάται η παύση του θηλασμού ή η σίτιση του βρέφους με αντλημένο μητρικό γάλα. Όλες οι μητέρες σε περιοχές που έχουν προσβληθεί και βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αναζητούν πρόωρη ιατρική περίθαλψη και να ακολουθούν οδηγίες από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

H πρωταρχική ανησυχία δεν είναι κατά πόσον ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος, αλλά αν η μολυσμένη μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω σταγονιδίων αναπνοής κατά την περίοδο του θηλασμού. Εάν η μητέρα είναι πάρα πολύ άρρωστη, θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αντλεί το μητρικό  γάλα και να το χορηγεί στο παιδί μέσω ενός καθαρού μπουκαλιού- ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους πρόληψης των λοιμώξεων.

Μια μητέρα με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να λάβει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της. Αυτό περιλαμβάνει:

  • τη χρήση μάσκας κοντά στο μωρό (συμπεριλαμβανομένης της διατροφής),
  • το καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με το μωρό (συμπεριλαμβανομένης της σίτισης)
  •  τον καθαρισμό / απολύμανση μολυσμένων επιφανειών – όπου κάποιος με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19 αλληλεπιδρά με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
  • την άντληση μητρικού γάλακτος με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία στήθους (η μητέρα θα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει οποιαδήποτε αντλία ή μέρη μπουκαλιού, ακολουθώντας τις συστάσεις για τον κατάλληλο καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση.)
  •  τη σίτιση του βρέφους με αντλημένο μητρικό γάλα από κάποιο συγγενή που δεν νοσεί.

Σε περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, δεν βρέθηκαν στοιχεία ιού στο μητρικό γάλα των γυναικών που έχουν μολυνθεί με COVID-19, χωρίς ωστόσο, να είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο αν το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω μητρικού γάλακτος (δηλαδή, μολυσματικός ιός στο μητρικό γάλα).